הפרעות שינה

הפרעות שינה נפוצות יותר ויותר – ישנם אנשים שמתקשים להרדם ויש כאלה המתעוררים באמצע השינה ומתקשים לחזור לישון. הגורמים לבעיות בשינה יכולים להיות שונים ומגוונים ולכן ההמלצות שאכתוב עכשיו מתאימות למצבים שונים וכדאי לנסות להבין מה מתאים לכם בכדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר.

אז מה עושים?

  1. צמחים מרגיעים – יש אנשים שמתקשים להרדם בגלל מחשבות טורדניות. המחשבות הן בדרך כלל מחשבות מדאיגות, משימות לא סגורות שמחכות למחר, דברים שנזכרים בהם פתאום וצריכים לקבל מענה ועוד.. הפתרון עשוי להיות צמחי מרפא מרגיעים: פסיפלורה, מליסה, לואיזה, כשות ועוד. תוכלו לבחור צמח אחד או יותר מהרשימה ולנסות לשתות חליטה שלו כחצי שעה לפני השינה. ניתן לערבב גם עם צמחים אחרים כדי לקבל את הטעם האהוב עליכם (בהסתייגות קלה – בסעיף הבא).
  2. שימו לב לא לשתות חליטות מעוררות בשעות שלפני השינה. לא קפה, לא תה שחור ולא תה ירוק. החליטות שבחרתם בסעיף הראשון צריכות להיות מצמחים טבעיים או משקיות תה שאינן מכילות קפאין.
  3. אם אתם מנסים להרדם ולא מצליחים – מרגישים שצמחי המרפא עוזרים מעט אבל יש צורך במשהו חזק יותר – כנראה שתפיקו תועלת מלקטיום פורטה. לקטיום פורטה הוא מוצר של חברת סופהרב ומסייע להפחית חרדה ולהרגיע. החלק הפחות נחמד כאן זה המחיר אבל אם מצאתם שזה עוזר לכם – תסכימו כנראה לשלם את מחירו היקר.
  4. דבר אחרון בעניין טרדות ההרדמות – אנשים מוצאים לפעמים תועלת במחברת ועט על יד המיטה. כאשר נזכרים לפתע במשימה למחר, ברעיון שמתרוצץ בראש ועוד – מוציאים את הרעיון בזריזות למחברת וחוזרים ל Mode שינה.. אגב, להוציא את המחשבה לתזכורת בטלפון – זה לא עובד ויכול רק להפריע: זה לא עובד מכיוון שיש משהו במעבר בין המוח ובין הכתיבה ביד שמעביר את הטרדות שנובעות ממקומות עמוקים-חייתיים במוח אל קליפת המוח שמניעה את היד יחד עם תיאום יד-עין וכך יוצרת חיבור ופריקה של הטרדות אל קליפת המוח, האזורים המבוקרים יותר של המוח שלנו. בנוסף, שימוש במסך סמוך לשינה הוא ממש ממש לא מומלץ ועל כך בסעיף הבא.
  5. תאורה – כדי לייצר את הורמון השינה, המלטונין, המוח שלנו זקוק לחושך. ישנם בעין תאי גנגליון שכל תפקידם להעביר מידע למוח אודות מצב האור ובכך לווסת את ייצור הורמון המלטונין ובעצם את השעון הביולוגי של הגוף. כאשר אנו מנסים לישון עם אור בחדר – אנו מפריעים לייצור המלטונין ובעצם פוגעים ביכולת שלנו להרדם ובאיכות השינה. חשוב לשמור על חושך. כאן כדאי להוסיף שהשימוש בנייד סמוך לשינה – מחדיר את אור המסך ישירות לעיניים ומעכב את הפרשת המלטונין. המנעו ממסך לפחות שעה לפני השינה.
  6. בהמשך לסעיף הקודם – ניתן לנסות וליצור “שקיעה” ודמדומים מלאכותיים בבית ובכך לעודד את בלוטת האיצטרובל לייצר מלטונין. נסו לכבות מחצית מהאורות בבית כשעתיים לפני השינה. המשיכו וכבו את האורות אט אט לפני השינה עד למצב של החשכה מוחלטת. אם יש לכם בית חכם – תוכלו לתזמן את הכיבויים השונים בהדרגה מידי ערב. המוח שלנו “מתוכנת” לעבור בהדרגה ממצב של יום למצב של לילה והמעבר המודרני החד בין יום ובין לילה – כנראה שלא תורם ליצור המלטונין.
  7. הבנו שההתנהגות שלנו יכולה להשפיע על יצור המלטונין וכך גם התזונה שלנו. הטריפטופאן הוא חומצה אמינית שמשמשת כחומר מוצא ליצור המלטונין. מכיוון שהטריפטופאן כחומצה אמינית לא נמכר בישראל, ניתן לצרוך אותו במזון. אם אין לכם בעיה מיוחדת – נסו לאכול תפוח אדמה כשעתיים לפני השינה. תפוח אדמה עשיר בטריפטופאן ויכול לתת חומר גלם טוב לייצור המלטונין. גם גרגירי חומוס או ממרח חומוס ביתי יכולים לעשות את אותו האפקט. שימו לב שכדי למקסם את הפעולה של הטריפטופאן, יש צורך להרחיק אותו מחלבונים אחרים – מחומצות אמיניות אחרות. לכן, אל תאכלו אותו בסמוך לבשר, עופות, ביצים, דגים וגבינות. בקיצור – דאגו לאכול ארוחת ערב מוקדם מאד וכנשנוש של שעתיים לפני השינה – אכלו מעט תפוח אדמה או חומוס (או גם וגם..).
  8. ארוחה לפני השינה – בכלל, תנו מנוחה למערכת העיכול שלכם ואל תעמיסו עליה לקראת השינה. כשעתיים לפני השינה אכלו את ארוחת הערב והמנעו מאוכל ושתיה (מלבד מים או חליטה איכותית מסעיף מס’ 1) בהמשך הערב. כאשר מערכת העיכול שלכם לא עסוקה מידי – הגוף שלכם פנוי יותר לשינה.
  9. ואם הטריפטופאן לא משפיע מספיק – אפשר לנסות להשתמש בדבר האמיתי – מלטונין. את המלטונין ניתן לצרוך כתוסף או תרופה. הוא נכנס למחזור הדם, מגיע אל המוח ומסייע להשרות שינה. זה לא קסם אבל יכול מאד לעזור במצבים של הפרעות בשינה. שימו לב רק לכמה דברים:

    א. המלטונין נמכר בארץ כתרופת מרשם בלבד. בקשו מהרופא מרשם או שתצטרכו לקנות בחו”ל.ב. בחו”ל הנושא של המלטונין מפותח מאד – אפשר לקנות אותו בשחרור מושהה, בשחרור מהיר או מוצר משולב. אם אתם מתקשים להרדם – תרצו כנראה לקנות את השחרור המהיר, אם אתם מתעוררים באמצע הלילה – תרצו כנראה את השחרור המושהה ואם גם קשה לכם להרדם וגם לא החלטתם באיזו קטגוריה אתם – כנראה שתרצו את המוצר המשולב.. :-).

    ג. שימו לב למינונים – מינון של 1-3 מ”ג, מהניסיון שלי, לא נותן מספיק מענה. נסו את ה 5-10 מ”ג לאפקט טוב.

    ד. קראו את הוראות השימוש. המנעו מנהיגה ושימוש בכלים מסוכנים לאחר השימוש במלטונין.

  10. איזון הורמונלי כללי – כל המערכת ההורמונלית קשורה זה בזה ופגיעה ביצור המלטונין עשויה להגרם מחוסר איזון כללי של המערכת ההורמונלית. שני הדברים הקלים ביותר לשליטה במערכת ההורמונלית – הם הורמוני הלחץ והורמון הסוכר – האינסולין. אם היום שלכם לחוץ מאד – נסו לסגור אותו עם מעט מדיטציה, תרגילי נשימה או כל דבר אחר שיפיג לכם את המתח. הצמחים שהזכרנו למעלה – עובדים גם על הכיוונים האלו אבל רצוי לחזק את העבודה בעזרת מעט הרפיה. אם נצליח להשפיע על הורמוני הלחץ ולווסת את פעולת בלוטת האדרנל – נשפיע לטובה גם על יצור המלטונין ועל הסיכוי שלנו להרדם. כך גם עם הורמון האינסולין – תנודות של הסוכר באמצע היום גורמות לתנודות של אינסולין ושיבוש של כל המערכת ההורמונלית. מה עושים? מורידים את כל הסוכרים המעובדים והפחמימות הריקות מהתזונה. אם זה נשמע לכם בלתי אפשרי, לפחות הפסיקו לצרוך אותן מהצהריים והלאה. לא אידיאלי אבל יותר טוב מכלום..
  11. דבר אחרון – אם הגעתם לכאן – אתם כנראה ממש נואשים (או פשוט אנשים סקרנים, סמנו את התשובה הנכונה..). בשנים האחרונות גיליתי את “תהודת שומאן”. חיפשתי מחקרים ומצאתי מחקרים שמראים שיש השפעה בלתי ידועה של תהודת שומאן על התאים שלנו. נראה לי שזה קצת ראשוני אבל המסקנה שלי כרגע היא שתהודת שומאן יכולה להשפיע לטובה על השינה שלנו. תהודת שומאן היא תדר מחוץ לטווח השמיעה של האדם (נמוך מאד) שמדמה את התדר הטבעי של כדור הארץ. בכדור בו אנו חיים היום, ישנם תדרים רבים שמסתובבים סביבנו ו”מעמעמים” את ההדהוד הבסיסי של כדור הארץ. תהודת שומאן מגבירה עבורנו את התדר הבסיסי של כדור הארץ ובעזרת הטכנולוגיה – מחזירה אותו קצת “אל הטבע”. מה עושים בתכל’ס – קונים מכשיר בכ 200 ש”ח, מחברים לחשמל, שמים מתחת למיטה והולכים לישון…

זהו לבינתיים…

לילה טוב!!

(נ.ב. אשמח לקבל תובנות שלכם, השלמות ופידבקים כאן בתגובות למטה. תודה!).

קורונה – האם ניתן לעשות משהו?

הקורונה (covid-19) מוגדרת כבר כמגיפה. לא מדובר בעוד וירוס שמסתובב בסין אלא כבעיה כלל עולמית שבעוד זמן קצר, על אף הצעדים הדרמטיים עליהם הכריזה הממשלה, לא ניתן יהיה לחמוק מהתמודדות איתה. אז איך מתמודדים?

ישנם כמה דברים שניתן לעשות כדי להתמודד עם הקורונה. לא בצד המניעתי אלא בצד הטיפולי:

  1. פורמולת צמחי מרפא איכותית – ההמלצה שלי היא כמובן על ה Be10. פורמולת Be10 מכילה מרכיבים חשובים לחיזוק מערכת החיסון: אכינציאה, פרופוליס, אוניה דה גאטו, לפאצ’ו ואסטרגלוס. חמישה מרכיבים אלו אינם מטפלים בנגיף הקורונה – הם מחזקים את יכולתו של הגוף ללחום בזיהומים חיידקיים וויראליים. אנו יודעים שנגיף הקורונה פוגע באנשים עם מערכת חיסון חלשה ועל כן – אין טבעי מלחזק את מערכת החיסון שלנו כדי ללחום בו. כל פורמולת צמחים טובה תוכל להתאים אבל שימו לב לרכוש פורמולה שיוצרה בפיקוח של משרד הבריאות, עומדת בתקנים ומכילה רכיבים איכותיים בריכוז גבוה. לחצו כאן כדי לרכוש את פורמולת ה Be10.
  2. ויטמין C – גם ויטמין C ידוע ביכולתו לחזק את מערכת החיסון במלחמתה בחיידקים ווירוסים. מינון של 1000 מ”ג כנראה שלא ישפיע אבל מינון של 3000 – 7000 מ”ג של ויטמין C ביום יכולים בהחלט לעשות את העבודה.
  3. אבץ – אבץ אחראי בין השאר גם על הזיכרון החיסוני שלנו. הזיכרון החיסוני אמור להבטיח שלא נחלה שנית באותה המחלה הזיהומית שחלינו בה בעבר. בכל זאת, אנו מתחילים לשמוע על אנשים שחלו בקורונה, החלימו וחלו שנית. הסיבה לכך, כנראה, היא בעיה בזיכרון החיסוני. אם אתם מתמודדים עם קורונה – חשוב לצרוך אבץ במינון של כ 20 מ”ג ביום למשך שבועיים. חשוב לא להמשיך לצרוך את האבץ מעל שבועיים מכיוון שצריכת יתר של אבץ עלולה לפגוע באיזונים של מינרלים אחרים בגוף.

מתי כדאי ליטול את צמחי המרפא ותוספי התזונה?

כדאי לקחת את הדברים מיד כאשר מרגישים שאולי התחיל משהו. לא לחכות לתוצאות מעבדה ולא להגיע למצב אפילו של כמה שעות ללא טיפול: מיד כאשר מרגישים משהו או אפילו מתלבטים – מתחילים לקחת את הדברים. אם אחרי כמה שעות זה נעלם, ממשיכים להתחזק עוד יום – יומיים. אם הסימפטומים מחמירים – ממשיכים לחזק את הגוף באינטנסיביות.

כדי לחזק את הגוף ולהכין אותו להתמודדות עם מצבים כאלו: כדאי ליטול פרוביוטיקה על בסיס יומיומי שבנוסף להשפעתה על מערכת העיכול – משפיעה לטובה על מערכת החיסון. בנוסף, מצטברות יותר ויותר עדויות על התועלת בשמירה על רמה נאותה של ויטמין D כדי לחזק את הגוף בפני נגיף הקורונה. הקשר בין ויטמין D למערכת הנשימה ידוע כבר שנים ארוכות וגם במקרה של הקורונה – רואים את ההשפעה השלילית של מחסור בויטמין D על מהלך המחלה ואת העמידות בפני הקורונה שמקנות רמות טובות של ויטמין D. רק שימו לב לא להגיע למינונים לא סבירים: טלו 1000-2000 יב”ל (IU) ביום.

 

בסרטון: דרכים להתמודדות עם הקורונה. לקראת סוף הסרטון – קצת על ה Be10.

אנטיביוטיקה לטיפול בדלקות אוזניים?

אנטיביוטיקה היא טיפול ברירת המחדל בדלקות אוזניים אבל האם מדובר ברפואה מבוססת מחקרים או שאולי רופאים נותנים אנטיביוטיקה מתוך אמונה שזה הדבר הנכון ובעצם – זה לא ממש עוזר?

במאמר לא חדש בכלל של חוקרים מ Cochrane Collaboration, שסקר 13 עבודות שונות עם סך הכל כ 3400 ילדים, מתוארות המסקנות וההנחיות הבאות:

  1. לעיתים קרובות, האנטיביוטיקה לא מזרזת החלמה במקרה של דלקת באוזן התיכונה אלא רק מפחיתה במעט כאבים קלים.
  2. אנטיביוטיקה יכולה להפחית במעט את הסיכון לפגיעה בעור התוף אולם החוקרים מציינים שהאנטיביוטיקה מפחיתה רק במעט את הסיכון שהוא קטן מאד ממילא ובנוסף – מציינים החוקרים – רוב המקרים של פגיעה בעור התוף מתרפאים מאליהם בתוך כמה שבועות.
  3. ילדים עם דלקת אוזניים בשתי האוזניים או עם הפרשות מהאוזניים יכולים להפיק יותר תועלת מנטילת אנטיביוטיקה.
  4. יש לשים לב לתופעות הלוואי של האנטיביוטיקה – פריחה, שלשולים, בחילות המופיעות אצל כ 5% מהילדים שנטלו אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת של האוזן התיכונה. בנוסף – הטיפול האנטיביוטי עלול לגרום להווצרות של חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה.
  5. החוקרים ממליצים להמתין 2-3 ולראות את התפתחות הדברים לפני שרצים ונוטלים אנטיביוטיקה.

לסיכום:

אם הרופא שלכם ממליץ על נטילת אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת של האוזן התיכונה:

  1. יתכן שמדובר על דלקת בשתי האוזניים או בדלקת אוזניים מלווה בהפרשות.
  2. הרופא שלכם אינו מעודכן (סיכומי החוקרים התפרסמו בשנת 2008…).

 

 

 

אז כמה סופגניות נאכל החג?

אין ספק שהדבר החם ביותר בחג, מלבד הנרות כמובן, הוא הסופגניה. פעם, היינו אוכלים את הסופגניה מלאת הריבה ועמוסת אבקת הסוכר. היום, זה כבר סיפור אחר: סופגניות עם שוקולד וסוכריות, סופגניות עם ריבת חלב וליקר שוקולד, סופגניות עם קצפת, סופגניות ׳דונאטצ׳ ועוד ועוד. כל שנה נראה שהתחום הגיע למלוא מיצוי הפוטנציאל שלו – וכשחולפת שנה נראה שהקונדיטורים התעלו על עצמם והצליחו לחדש לנו משהו עם יותר שומן, יותר קלוריות והרבה יותר מפתה…

אז מה עושים?

כל שנה ניהלתי עם עצמי מלחמה עיקשת וספרתי סופגניות. אני מניח שיש עוד כמה אנשים בעולם שהחליטו לספור סופגניות. גיליתי שזה די מתסכל: אתה סופר ומשתדל שלא לעבור את המספר תשע (אחת לכל יום ועוד אחת שמש) אבל אז מישהו מפטיר משהו לגבי כמות הקלוריות שיש בכל סופגניה ובגלל שלא עמדת ביעד שלך והגעת כבר לעשר סופגניות – החשבון די קל…

השנה החלטתי שאננ מנהל שתי רשימות: כמה סופגניות אכלתי וכמה לא אכלתי.

והרי התוצאות לנר שלישי של חנוכה:

7 סופגניות!!

1 במסיבת חנוכה של בית הספר
1 עוד אחת במסיבה אחרת של בית הספר
1 קניתי במאפיית נחמה – היא היתה נראית טוב ובמחיר מצוין
1 עוד אחת במאפייץ נחמה
1 בתחרות טקואנדו של הבן שלי
1 הגיעו אלינו אורחים עם ספינג׳ים ממש טעימים בעשרות מטבלים שונים
1 עוד אורחים הביאו איתם סופגניות ביתיות ועסיסיות.

סה״כ: 7 סופגניות שלא אכלתי!!

וכמה אכלתי? את הרשימה הזו עדיין לא התחלתי לנהל..

בקיצור – השנה החלטתי שכל מפגש עם סופגניה יהפוך לעוצמה נפשית ולא לרגשות אשם שילוו אותי עד חנוכה הבא וידרשו ממני לרוץ מרתונים שלמים כפיצוי נפשי…

מוזמנים לנסות…

חנוכה שמח!

שמירה על הערמונית

בעקבות שאלות חוזרות ונשנות החלטתי לפרסם מספר הנחיות לשמירה על הערמונית. מיועד לכולם ובפרט למי שהערמונית שלו מעירה אותו פעם או פעמיים בלילה… המשך קריאה…

מה לאכול בחודשי החיים הראשונים?

פעמים רבות אני שומע הורים שמתלבטים מתי נכון לתת לראשונה לילדיהם אוכל מוצק. בגיל שנה? חצי שנה?

בעבר רווחה הגישה שכדאי לתת למערכת החיסונית שנה ויותר על מנת לתת מזונות מסוימים וכך חינכו אותנו ב”טיפת חלב”, אולם לאחרונה בעקבות מחקרים שונים מתחילה הגישה להשתנות. המשך קריאה…

עוגות גבינה

שבועות מתקרב ואיתו עוגות הגבינה. קצת על לקטוז, לקטאז ומה שביניהם…

המשך קריאה…

קרוהן

בעקבות בקשות שאכתוב על קרוהן, הצלחתי לפנות כמה דקות בשביל לתת סקירה קצרה בנושא. מכיוון שהמחלה והטיפול בה קצת מורכבים זה לא יהיה מאד קצר אבל הכל יחסי…

נתחיל…

קרוהן
מחלת הקרוהן היא מחלה דלקתית של מערכת העיכול. המחלה מתפרצת בשני גלים: הגל הראשון מתפרץ בגילאי הילדות – נערות ונמשכת עד אמצע שנות העשרים. לאחר מכן, המחלה לוקחת הפסקה של עשרים שנה בערך ואז חוזרת לסיבוב נוסף.

אוטואימוני
המחלה מוגדרת כמחלה אוטואימונית, כלומר, מערכת החיסון תוקפת את מערכת העיכול ויוצרת שם את הדלקתיות ואת הנזק.

קשיים מיוחדים
מערכת העיכול אמורה לספק לנו כל מה שאנחנו צריכים: ויטמינים, מנרלים, חלבונים, שומנים ופחמימות. במחלת הקרוהן, חוץ מהסבל והכאב יש בעיה קשה של ספיגה. לכן המחלה עלולה להתפתח לחולשה ולמחלות אחרות של חסר תזונתי.

טיפול
הטיפול יתחלק לחלקים שונים:

1. טיפול במערכת העיכול.
2. טיפול במערכת החיסון.
3. טיפול בחסרים התזונתיים.

טיפול במערכת העיכול
מערכת העיכול נפגעת כתוצאה מהמחלה וניתן להשתמש בבטא קרוטן לשיקום הרירית של מערכת העיכול. בטא קרוטן ניתן לצרוך בצורה של כמוסות או על ידי שתיה של מיץ גזר או מאכלים אחרים שמכילים בטא קרוטן.

פרוביוטיקה היא גם טיפול חובה לקרוהן. הפרוביוטיקה מנטרלת רעלים במערכת העיכול ובונה את הפלורה הטבעית של מערכת העיכול. בעבר היו דיונים ערים לגבי שימוש בפרוביוטיקה לקרוהן. השאלה המרכזית היתה באיזו פרוביוטיקה להשתמש ומה היתרונות של המוצרים השונים. מי שתעניין מוזמן לחפש vsl#3 בפינת החיפוש שבצד שמאל למעלה.

טיפול במערכת החיסון
אחת המטרות המרכזיות בטיפול בקרוהן זה להרגיע את מערכת החיסןן. אנחנו נעדיף לא לתת סטרואידים שישתקו את המערכת לגמרי אלא לנסות להרגיע אותה בשתי דרכים: רכיבים שמרגיעים את במערכת וסילוק של רכיבים שמעוררים ומטריפים אותה.

הרגעה של המערכת
הדבר הראשון שצריך לעשות כשמדובר על הרגעה של מערכת החיסון זה שילוב של אומגה 3. האומגה מכניסה את מערכת החיסון לקצת רגיעה.

רעלים
אי אפשר שלא לדבר על ניקוי רעלים בהקשר של מערכת החיסון. כאשר הגוף מלא ברעלים מערכת החיסון עלולה לפעול בצורה לא טובה. מומלץ מאד לתמוך את הכבד, להוציא כמה שיותר רעלים מהתפריט ולדאוג לסביבה יותר נקייה. אבקות כביסה, צבעי מאכל, חומרים משמרים, ממתיקים מלאכותיים ועוד. אל תשכחו שמדובר במחלה אוטואימונית של מערכת העיכול כך שלמזון בהחלט יש משמעות בטיפול במחלה זו.

כולסטרום
בהזדמנות זו נזכיר את הכולסטרום שידוע ביכולתו לאזן את מערכת החיסון. את הכולסטרום ניתן למצוא ממחלבות פרטיות של עיזים או מיולדות טריות.

טיפול בחסרים תזונתיים
עקב הדלקתיות במעי נוצרת בעיה של ספיגה ונגרמים חסרים שרק מחמירים את המצב. מומלץ לצרוך ״מזונות על״ כלומר, מזונות עשירים במיוחד בויטמינים ומנרלים כמו שמרי בירה, מיץ עשב חיטה ושעורה, פולן, צ׳יה ועוד. כל אחד מהדברים האלו כדאי להתחיל בכמות קטנה ובזהירות. על אף שמדובר בבריאות מרוכזת, זה עלול לגרום לתופעות לא נעימות.

ומה עוד?
טיפולים שונים ברפואה המשלימה יכולים לעשות טוב במקרה של קרוהן: שיאצו, רפלקסולוגיה, דיקור סיני, הילינג, ביופידבק, טיפול בעקיצות דבורים ועוד.

והערה אחרונה:
אם שמעתם פעם על קוסם, רופא אליל או מכשף שהצליח לרפא קרוהן תוך שנה – תזכרו שהקרוהן בא בגלים ויעבור ככל הנראה גם בלי שום טיפול. אני לא אומר לא לנסות ולטפל, אני אומר לקחת הכל בפורפורציות ולנסות לבחון מה עשה הזמן ומה עשה הטיפול.

בהצלחה!!

פוסט לתושבי הדרום – בעקבות מבצע עמוד ענן

הפוסט הזה ממש לא יתן פתרון למצב בדרום. ירי הקסאמים ושאר מרעין בישין שנורים ללא הפסקה אל עבר ישובי הדרום חוצה גבולות. לא רק שדרות ונתיבות, גם באר שבע חוטפת, קרית מלאכי, גן יבנה ועוד ועוד. מבצע עמוד ענן אמור לתת פתרון למצב ואני מקווה שאכן כך יהיה. בכל אופן, עם וללא קשר למצב בדרום החלטתי לכתוב לכם היום על התמודדות עם חרדה באופן טבעי. שלא נזדקק… המשך קריאה…

אשלגן ושבץ מוחי

שבץ מוחי הוא אחד האיומים הרציניים על חייו של מי שכבר אינו צעיר. אנשים ש״חוטפים״ שבץ מתייחסים אליו כאל גזרת גורל. אבל, יש דרך להתמודד עם השבץ ולנסות למנוע אותו. המשך קריאה…