גדילן מצוי (Silybum marianum)
מבוא – מקום ראשון בטיפול בכבד
הגדילן המצוי הוא אחד הצמחים הרפואיים המופלאים והנפוצים ביותר בישראל. בעוד שצמחים רבים דורשים מאמץ באיסוף או גידול ממושך, הגדילן זמין ונגיש לכולם – צמח קוצני חד שנתי הנפוץ מאוד באזור המזרח התיכון ובישראל. מדובר בקוץ המסוגל לשגשג בקרקעות עשירות בחנקן ולצמוח עד לגובה של כשני מטרים בתוך חודשיים-שלושה בלבד.
הצמח מתאפיין בעלים גדולים ושסועים המכוסים ברשת עורקים לבנים.
היסטוריה רפואית עתיקה ומסורת רפואית
הגדילן ידוע בסגולותיו הרפואיות זה למעלה מ-2,300 שנה. הרופא היווני דיוסקורידס מציין בכתביו הרפואיים כי זרעי הצמח יעילים לטיהור הדם, לטיפול בהכשת נחשים ולטיפול בצהבת ובמחלות כבד. במאה השש-עשרה כתב לוניצרוס שזרעי גדילן פצועים הינם תרופה למחלות כבד, ובמאה השבע-עשרה ההרבליסט האנגלי הנודע ניקולס קלפפר מספר אודות כך שהצמח יעיל לטיפול בצהבת ולהסרת חסימות בכבד ובטחול.
זרעי הגדילן משמשים מזה אלפי שנים לטיפול בצהבת, בבעיות עיכול שונות, לטיפול בסוכרת ובדלקות ואקזמות על גבי העור. הגדילן נחשב לאחד מצמחי המרפא החשובים ביותר בספרות ההרבליסטית, לרבות ברפואת הצמחים הארץ-ישראלית, וזרעיו משמשים לתמיכה בפעילות הכבד מזה 2,000 שנה.
הרכיבים הפעילים – מדע מאחורי הרפואה
סילימרין – הרכיב הקסום
הרכיב הפעיל העיקרי בזרעי הגדילן הוא הסילימרין – זהו קומפלקס של כשבעה פלבונו-ליגננים בעלי פעילות רפואית מגוונת. הפלבונו-ליגנן silybin הנו רכיב פעיל ביולוגית העיקרי בתרכובת הסילימרין.
התרכובת העיקרית (Silymarin) מכילה ארבעה פלבונו-ליגנאנים (flavonoligans) ראשיים הכוללים: silybin (silibinin), isosilybin, silydianin, silychristin. פלבונו-ליגנאנים (1.5-3% מכלל הצמח. מתוך זה, 65-80% סילימרין), וכן תרכובות פלבונואידיות נוספות: קוורצטין, קמפרול, אפיגנין. בנוסף, קיימים בצמח סטרולים וחומצות אורגניות.
מנגנוני הפעולה בגוף
המדע המודרני אישש את תובנות העבר – מחקרים מצאו שמנגנוני הפעולה בהגנה ובשיקום הכבד מערבים המרצת ייצור חלבון בתאי הכבד ושיקום תאי כבד פגועים, ואת פעילותה של תרכובת הסילימרין כרכיב נוגד הצטלקות בכבד (תהליך בלתי הפיך המתרחש במצבים של פגיעה בכבד).
הסילימרין פועל בשני מנגנונים עיקריים:
- הגנה על תאי הכבד – הסילימרין נקשר לרצפטורים על פני תאי הכבד וחוסם חדירת רעלים
- חיזוק ממברנת התא – הוא מגביר את עמידות קרום התא ומפחית את חדירותו לחומרים מזיקים
פעילות רפואית מוכחת מדעית
הגדילן המצוי הוא הצמח הנחקר ביותר בטיפול במחלות כבד. בעשור האחרון פורסמו יותר מ-1,000 מאמרים על אודות הגדילן ותפקידו כחומר המגן על הכבד, כחומר נוגד חמצון, כחומר נוגד סרטן המונע תופעות לוואי של כימותרפיה.
הצמח ורכיביו הדגימו בשלל מחקרים (קליניים, בע"ח או מעבדה) מגוון פעילויות רפואיות: הגנה על הכבד ושיקומו, פעילות נוֹגדת חִמצון, פעילות אנטי דַלקתית, פעילות נוֹגדת סַרטן, פעילות נוֹגדת אַלרגיה, פעילות אנטי ויראלית, הורדת רמות סוכר בדם, המרצת ייצור מרה והפרשתה, הורדת רמות שומנים/כולסטרול בדם, הגנה על הכליות, הגנה על שריר הלב, חיזוק מערכת העצבים, עיכוב תהליכי הזדקנות, ספיחת מתכות (קלטור), הגברת ייצור חלב בהנקה.
מחקרים קליניים מרכזיים
מחקר בודפסט (מחקר כפול סמיות) במחקר כפול סמיות שנערך בבודפסט על חולי כבד אלכוהולי כרוני, טיפול במשך 6 חודשים בסילימרין (במינון יומי של 420 מ"ג) הדגים שיפורים משמעותיים במספר פרמטרים ביוכימיים: העלאה בפעילות סופר-אוקסיד דיסמוטאז באריתרוציטים ובלימפוציטים, שיפור ברמות גלוטתיון פרוקסידאז, עלייה ברמת קבוצות SH חופשיות בסרום, וירידה ברמת מלונדיאלדהיד (סמן לנזק חמצוני). בקבוצת הפלצבו לא נמצאו שינויים משמעותיים. ממצאים אלו מעידים על השפעות נוגדות חמצון כמנגנון חשוב בהגנה על הכבד.
מטה-אנליזה 2008 במטה-אנליזה שפורסמה ב-2008 ושכללה 19 עבודות (שעמדו במדדים מקובלים), לא נמצאה השפעה מיטיבה של החומר בדלקות כבד נגיפיות. לעומת זאת, במחלת כבד אלכוהולית נמצאה ירידה ברמות אספרטט אמינו טרנספרז וירידה בשכיחות תמותה הקשורה למחלות כבד (10% בקבוצת הסילימרין, לעומת 17.3% בקבוצת האינבו).
מחקר פינלנד מחקר נוסף שבוצע בבית חולים צבאי בפינלנד ובדק השפעת גדילן במחלת כבד חריפה ותת-חריפה (בעיקרה מחלת כבד על רקע אלכוהול), כלל 106 חולים שחולקו לקבוצה המקבלת סילימרין במינון של 420 מ"ג ליום ולקבוצת פלסבו. במשך חודש נמצאה ירידה משמעותית ברמות אלנין טרנסאמינאז (ALT/GPT) ואספרטאט טרנסאמינאז (AST/SGOT) בקבוצה המטופלת בסילימרין לעומת קבוצת הפלסבו ואף נמצא שיפור היסטולוגי בקבוצה המטופלת.
פעילות נוגדת סרטן – מחקרים ותוצאות
מחקר קליני (נובמבר 2016) אקראי כפול סמיות מבוקר פלסבו בחן את היעילות של סילימרין (Livergol®), הרכיב הפעיל בגדילן מצוי, במניעת מוקוזיטיס בפה הנובע מטיפולי קרינה בחולי סרטן ראש וצוואר. 27 נבדקים חולי סרטן במהלך טיפולי קרינה חולקו לקבוצת התערבות וקבוצת ביקורת. קבוצת ההתערבות טופלה בסילימרין במינון 420 מ"ג ליום בנטילה פומית למשך שישה שבועות. התוצאות הראו הפחתה משמעותית בחומרת המוקוזיטיס בקרב המטופלים בסילימרין לעומת קבוצת הפלסבו.
במחקר נוסף על סרטן ריאות (מאי 2016), שני תיאורי מקרה בחנו את השפעת תכשיר צמחי (®Legasil) המכיל סיליבין על התפתחות גרורות מוחיות בחולי סרטן ריאות של התאים הלא קטנים (NSCLC). כל כמוסה של Legasil® מכילה 210 מ"ג של Eurosil 85 (60% איזומר של סיליבין) המופק מגדילן מצוי. במחקר זה דווח על האטה בהתפתחות הגרורות המוחיות אצל החולים שקיבלו את הטיפול.
מחקרים נוספים במעבדה ובבעלי חיים הדגימו פעילות אנטי-סרטנית מגוונת של הסילימרין, כולל עיכוב שגשוג תאים סרטניים, השריית אפופטוזיס (מוות תאי מתוכנת), מניעת אנגיוגנזה (יצירת כלי דם חדשים לגידול) ועיכוב פולשנות תאים סרטניים.
השימושים הקולינריים המגוונים
צמח מאכל ברמה עולמית
הגדילן הוא קרוב משפחה של החסה והארטישוק ולא נופל מהם בטעמו. העלים המצויירים שלו יוסיפו מראה יפה ורענן לכל סלט. צמח הגדילן נחשב למזון על קלאסי הודות לתכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה שלו, ולשפע הנוטריינטים האחרים שהוא מכיל.
דרכי השימוש בחלקי הצמח השונים
נבטים
נובטים כ-3 ימים לאחר הזריעה. ניתן להנביט את זרעי הגדילן. מפזרים את הזרעים על מצע קוקוס עם דשן, מכסים למשך כ-4 ימים וחושפים לאור וממתינים לצמיחת הנבט. ניתן לאכול חי או להוסיף לסלט.
עלים
את הגבעולים הצעירים מקלפים, ומהעלים הצעירים מסלקים את הקוצים וקוצצים לסלט חי. ניתן גם להקפיץ במחבת או לעשות קציצות מטוגנות. יש המשתמשים בעלים הנקיים כמו בחסה ועלי גפן. הגבעולים והעלים הטריים של הגדילן משמשים גם הם למאכל, בסלטים ובמאכלים שונים והם נפוצים מאוד בשימוש בעונת החורף (בקרב ערביי ישראל).
גבעולים
לקראת סוף החורף הגדילן מגביה, ובשלב הזה הוא כבר קוצני למדי. מסירים את כל העלים הקוצניים, ומקלפים את הגבעול. הגבעול המקולף נאכל טרי או מבושל. הליבה של הגבעולים עסיסית, מעט מתקתקה וניתנת לאכילה. ניתן לשמר חתיכות הגבעול במלח וחומץ ולהוסיף שום שמיר.
קרקפות (ניצנים)
לפני שהפרח נפתח, קוטמים את הקרקפות בעזרת מזמרה. נאכל כמו ארטישוק: מוציאים וזורקים לסיר עם מים רותחים לבישול קצר. אמנם קטן בהרבה מהארטישוק המוכר לנו, אך טעמו נהדר. מצעית התפרחת נאכלת לאחר בישול כשם שמכינים ארטישוק.
משקאות ותכשירים מגדילן
אפשר להפיק מהגבעולים כמו במכונת מיץ גזר.בחלקים המיובשים ניתן להשתמש לחליטת משקה מעין תה ולהוסיף מיני תוספים.
השימושים הרפואיים המסורתיים
התוויות ושימושים רפואיים משניים: מחלות עור כרוניות (Eczema, Atopic dermatitis, Psoriasis). הגדילן הוא נוגד חמצון, אנטי־דלקתי, מעורר את מערכת החיסון, מגן על הכבד, נוגד סרטן, מנקה רעלים (בעיקר מהכבד) ונחשב לצמח ש"יודע לשאוב רעלנים מהגוף", מעכב הזדקנות, מרגיע, מגביר הפרשת מיצי מרה, מאזן רמות סוכר ולכן אפקטיבי לטיפול בסוכרת.
ברפואה העממית משמשים עלים מעוכים לטיפול בפצעי-עור, ומיצוי חליטת העלים – לטיפול בדלקת כבד. מחקרים אחרונים מוכיחים שהשמן המופק מהזרעים הוא בעל ערך רב בטיפול בדלקות כבד כרוניות. באירופה ובארה"ב יש פעילות נרחבת של הפקת השמן למטרות רפואיות וקוסמטיות. הזרעים משמשים להמרצת מיץ המרה, ומשרה מהזרעים נחשבת מועילה לטיפול במחלות כבד, צהבת ושיעול.
השימוש בזרעי הגדילן
איסוף והכנה
בסוף האביב הצמח מתייבש, ובראש כל תפרחת שנראית כמו קוץ, ישנם זרעים, שבראשם ציצית לבנה שבעזרתה הם עפים ברוח. מומלץ לאסוף זרעים לכל השנה, קל לאסוף אותם ע"י משיכה של הציציות היבשות שבמרכז התפרחת היבשה, ואיסוף. בכל קרקפת (תפרחת) ישנם זרעים רבים. אם הזרעים לא יוצאים במשיכה קלה – כנראה שהם אינם בשלים. כדאי להמשיך לעקוב ולאסוף בהבשלה מלאה. את הזרעים יש לבקע ואז לחלוט במים.
דרכי שימוש בזרעים
תה גדילן: מבקעים את הזרעים בעזרת פטיש שניצלים, חולטים 1-2 כפות זרעים במים חמים למשך כ- 15 דקות, מסננים ושותים. ניתן להמתיק עם מעט דבש / סילאן. תה מאבקת גדילן – מרתיחים כוס מים עם כפית זרעים טחונים למשך כ-5 דקות, מסננים ושותים.
ניתן להכין מזרעי הגדילן פופ-גדילן. ניתן לטחון את הזרעים לקמח ולהשתמש בו להכנת שיקים, תיבול סלט, מרקים, לביבות ועוד. ניתן להשתמש באבקה טחונה של זרעי הגדילן בתזונה היום יומית, להעשרת הערך התזונתי של המזון.
לוח זמנים לאיסוף
לאורך כל חודשי גדילתו של הגדילן המצוי יש מה לאכול, כל חלק יש לאכול בעת שיא גידולו שאז החומרים הפעילים הם בשיאם כי הצמח מפנה אליהם את מירב האנרגיה. בתחילת החורף אוכלים נבטים, בהמשך אוכלים גבעולים, שורשים ועלים, בסוף החורף והאביב זרעים חיים או יבשים.
- חורף מוקדם: נבטים
- חורף: גבעולים, שורשים ועלים צעירים
- סוף חורף-אביב: קרקפות וניצנים
- סוף אביב-תחילת קיץ: זרעים
זיהוי הצמח והבטיחות
הברקן והגדילן דומים מאוד במראה העלים, בשלב העלים קשה להבחין ביניהם, וגם תכונותיהם דומות. השוני המובהק בין ברקן לגדילן מתחיל בשלב הפריחה. הפריחה סגולה אצל שניהם (לגדילן יש לעתים מופע של פריחה לבנה): עלי המעטפת של קוץ הגדילן הם ירוקים וישרים. אצל הברקן הם סגולים ומזוגזגים (כברק).
אזהרה חשובה: אסור ללקט צמחי בר ללא זיהוי וודאי של הצמח!
איך יודעים שהזרעים בשלים?
לוקחים את הפרח ומנערים. אם הזרעים צונחים לבד – זה בשל ומוכן לשימוש. אין צורך למשוך בחוזקה. כאשר מושכים בכח וזה לא יוצא – זה אומר שאין עדיין בשלות לזרעים.
הקוצים של הצמח מהווים מנגנון הגנה על הזרעים טרם בשלותם. כאשר הם בשלים, כל משב רוח גורם להם לפרוס מצנח ולחפש אדמה שתקבל אותם.
מינונים מומלצים
1-3 טבליות פעמיים ביום לפני הארוחה (בעת שימוש בתכשירים סטנדרטיים).
במחקרים קליניים השתמשו במינונים של 420 מ"ג סילימרין ליום.
סיכום – מזון-על ישראלי
הגדילן המצוי הוא צמח יוצא דופן המשלב בין זמינות גבוהה, ערך תזונתי עשיר ויתרונות בריאותיים מוכחים מדעית. צריכה קבועה של גדילן יכולה להפחית סיכון למחלות לב, סרטן וסוכרת, מצמצמת פגיעה בכבד ובכליות, מעכבת את הזדקנות העור והראייה ותורמת לבריאות השרירים והמפרקים.
מתכונים מומלצים
מרק גדילן חורפי
מרכיבים:
- 3 גבעולי גדילן טריים מקולפים
- עוף או ירקות בסיס
- בצל, גזר, סלרי
- תבלינים לפי הטעם
הכנה: קלפו את הגבעולים, חתכו לקוביות והוסיפו למרק. הגבעולים מזכירים מאוד את הסלרי ויכולים להיות תחליף לו במרק.
סלט גדילן אביבי
מרכיבים:
- עלי גדילן צעירים (לאחר הסרת הקוצים)
- עגבניות שרי
- מלפפון
- גבינת עיזים
- אגוזי מלך
- שמן זית וחומץ בלסמי
הכנה: נקו את העלים היטב, קצצו לגודל נוח וערבבו עם שאר המרכיבים.
שייק ירוק מעצים
מרכיבים:
- עלי גדילן טריים
- בננה
- תפוח ירוק
- מים או מיץ טבעי
- דבש לפי הטעם
הכנה: לזרוק הכל לבלנדר ולהפעיל עד לקבלת מרקם חלק. שימו לב להתחיל עם כמות קטנה של עלים כדי לבחון איך אתם מגיבים לצמח. אל תתחילו עם גדילן שלם בבלנדר…
חליטת זרעי גדילן
מרכיבים:
- 1-2 כפות זרעי גדילן
- כוס מים רותחים
- דבש או לימון לפי הטעם
הכנה: פצעו את הזרעים בעזרת פטיש שניצלים, חלטו את הזרעים במים חמים למשך כ 15 דקות, סננו ושתו.
גידול מסחרי ותעשייתי
בשנים האחרונות מתפתח הגידול המסחרי של גדילן מצוי בארץ ובעולם. המחקר מתמקד בפיתוח זנים עם תכולת סילימרין גבוהה יותר ובשיפור שיטות הקציר והעיבוד.
באוניברסיטת University of Saskatchewan בקנדה מתבצעים מחקרים בגידול אגרונומי ממוכן תעשייתי של הגידול ובהם הזן הישראלי GENESIS בעל זרע גדול אך יבול בינוני ומטה.
השורה התחתונה
הגדילן המצוי מייצג את הטוב שבטבע הישראלי – צמח מקומי, זמין, בריא ובעל סגולות רפואיות מוכחות. בעולם שבו אנחנו מחפשים פתרונות טבעיים לבעיות בריאות מודרניות, הגדילן מציע תשובה עתיקה ומוכחת למגוון רחב של בעיות, במיוחד בכל הנוגע לבריאות הכבד וניקוי הגוף מרעלים.
השימוש בו פשוט, בטוח (בכפוף להוראות הבטיחות), וגם טעים. הגדילן מזכיר לנו שהטבע סביבנו מלא באוצרות שרק מחכים שנגלה אותם מחדש.
זכרו: תמיד היוועצו ברופא בעת נטילת תרופות או במקרה של בעיות בריאות רציניות. המידע במדריך זה מיועד להעשרת הידע ואינו מחליף ייעוץ רפואי מקצועי.





נדב שלום
אני לוקחת סימבאסטטין להורדת כולסטרול
לאחרונה התחלתי לקחת גדעלן מצוי בטינקטורה
האם יש ניגוד בין שתי התרופות?
שלום, הגדילן לא מתנגש עם הסימבסטטין ולהיפך – הוא יכול לנסות ולפתור בצורה טובה את בעיית הכולסטרול הרבה יותר טוב מהסימבסטטין. בנוסף, אני לא יכול שלא להזכיר את הקו אנזים Q10 שאומנם לא עוזר לבעיית הכולסטרול אבל מגן על שרירי הגוף בכלל ושריר הלבבפרט מפני נזקי הסימבסטטין. את יכולה למצוא על זה עוד המון חומר באתר בתיבת החיפוש. בריאות והצלחה, נדב.
נדב שלום
ניסיתי להוציא את זרעי הגדילן,ניערתי ואין כלום…קטפתי פרח אחד לנסות לראות אולי בית הזרע הוא בפנים,אבל ללא הצלחה(חוץ מזה שנדקרתי מאוד בהצלחה)
איפה הזרעים אמורים להיות?
נ.ב אם תוכל להרחיב עוד באתר (הנהדר) שלך על נושא צמחי הבר שמינים לכולנו בחורש הסמוך לבית…
אני לא בטוח שעכשיו זה בדיוק העונה. איך יודעים?
לוקחים את הפרח ומנערים. אם הזרעים צונחים לבד – זה בשל ומוכן לשימוש. אין צורך למשוך בחוזקה. כאשר מושכים בכח וזה לא יוצא – זה אומר שאין עדיין בשלות לזרעים.
אגב, כנראה שהדוקרניות של הצמח זה סוג של מנגנון הגנה על הזרעים טרם בשלותם. כאשר הם בשלים, כל משב רוח גורם להם לפרוס מצנח ולחפש אדמה שתקבל אותם.
האים הסילימרין מסייע להתפטרמצהבת מגיפית בי?